Preskoči na sadržaj

Velcro® pravilo

Čičak koji se koristi u INClude® proizvodima je poznati brand Velcro® - u nastavku pročitajte kako ga koristimo.

Velcro®, kao i sve ostale vrste čičak traka, ima dvije strane koje kolokvijalno nazivamo "mekom" i "grubom/hrapavom". Iako ne postoji službeno pravilo koje određuje pravilan način pozicioniranja čičak traka i kružića, za INClude® proizvode pokazalo se ispravnim koristiti meku stranu za sve površine na koje postavljamo komunikacijske simbole/slikovne kartice, dok grubu stranu postavljamo na komunikacijske simbole i slikovne kartice.

Neki od razloga su:

1. Grubi čičak se (za razliku od mekog) može zakačiti, odnosno prilijepiti i na druge mekane tkanine kao što su pliš, vuna ili bilo koji "čupavi" materijali. Takav način lijepljenja čička dozvoljava da se simboli i kartice koriste na raznim površinama, a samim time povećavamo mogućnost njihove upotrebe.

2. Gruba strana čička pruža taktilni podražaj koji korisniku može pomoći prilikom pozicioniranja kartice na površinu i uspješnijeg izvršavanja zadatka.  

3. Površina INClude® radne ploče je velika, a svaka strunjača sadrži dvije čičak trake pozicionirane po cijeloj njezinoj duljini. S obzirom da se radi o proizvodu koji je uvijek izložen u prostoru, zbog sigurnosti najmlađih korisnika na radnu ploču je postavljen meki čičak. Posljedice slučajnog grebanja o čičak nisu velike, ali ako ih možemo izbjeći - zašto ne :D

4. U razgovoru sa stručnjacima oko nas, ali i istraživanjem raznih drugih proizvoda koji sadrže čičak (poznatih tvrtki kao što su Attainment Company i Augmentative Resources) primijetili smo da se meki čičak koristi kao podloga te smo taj način prepoznali kao standard struke i primijenili ga na INClude® proizvode.