Preskoči na sadržaj

20 načina na koje vaše dijete uči dok se igra Connetixom

Pitajte bilo kojeg odgajatelja, svi će vam reći o prekrasnim dobrobitima igre za razvoj djeteta. Zapravo, vjerojatno će započeti strastven govor o tome!

Igra je toliko važna za razvoj djeteta da je Ujedinjeni narodi zapravo priznaju kao ljudsko pravo. Uz toliki izbor igračaka dostupnih djeci, roditeljima često postaje teško odlučiti u što se isplati uložiti – i budimo iskreni, niti jedan roditelj ne želi kupovati igračke samo da bi ih gledao kako stoje na polici ili u košari iz dana u dan.

To je divna stvar kod igračaka slobodnog tipa, one ne služe samo kao jednokratna ili jednosmjerna aktivnost za igru. Mogu se koristiti na mnogo načina i u različitim dobnim skupinama, pri čemu igra postaje sve uključenija i složenija kako djetetova dob i razvoj napreduju.

Što  se tiče igranja s Connetixom, koji su načini na koje vaše dijete uči i razvija se? Ispod su ideje za neke od načina na koje igra s Connetix magnetnim pločicama doprinosi razvoju vašeg djeteta (a da ono uopće nije svjesno)!

Magnetne pločice izvrstan su alat za otkrivanje kroz igru, a postoji toliko mnogo načina za igru ​​s ovim svestranim resursom. Jedan primjer za to je uzrok i posljedica. Uzrok i posljedica svodi se na otkrivanje onoga što se događa kao rezultat radnje, poput izgradnje i rušenja. Toliko je pitanja na koja dječji mozak odgovara gradeći i rušeći. Na primjer, ako sagrade toranj i sruše ga, hoće li se srušiti? Što ako ga izgrade na drugačiji način, hoće li pasti na isti način? I ako idući put malo jače pritisnu, što će se tada dogoditi?

Connetix igra   Igra Connetix magnetnim pločicama

  1. Kreativnost

Iako možda zvuči kao klišej, kreativnost s Connetixom doista nema kraja – mogu se koristiti na drugačiji način svaki put kada se igrate. Ne samo da je kreativnost važna za mnoge poslove u budućnosti, igračke slobodnog tipa također omogućuju djeci da se kreativno izraze i upoznaju različite osjećaje i emocije.

  1. Mašta

Albert Einstein je jednom rekao: „Mašta je važnija od znanja.“ Dakle, što možete izgraditi sa svojim Connetixom? Dvorac? Avion? Životinju? Kućicu za lutke? Svemirski brod? Most? Robota? Čudovište iz Loch Nessa? Kip slobode? Eiffelov toranj? Možda ćete se iznenaditi onime što će vaše dijete smisliti. Kombinirajte Connetix sa drugim igrama slobodnog tipa kako biste još više obogatili igru.

  1. Magnetska sila

Connetix je odličan način za otkrivanje magnetske sile. Gledajte kako se magneti suprotnih polova (sjeverni i južni) privlače, a magneti istih polova (sjeverni i sjeverni, južni i južni) odbijaju.

  1. Oblici

Connetix setovi mogu sadržavati 2D oblike kvadrata, trokuta (jednakostraničnog trokuta, pravokutnog trokuta i jednakokračnog trokuta) i pravokutnika koji se mogu koristiti za gradnju 2D ili 3D predmeta. Djeca kroz igru mogu upoznavati geometrijske oblike i tijela te njihova svojstva, primjerice koliko stranica i kutova imaju 2D oblici, a koliko lica, bridova i vrhova imaju 3D tijela. Connetix omogućava praktično, ugodno i zanimljivo učenje.

  1. Brojanje

„Koliko pločica možemo složiti u toranj prije nego padne?“
„Koliko kvadrata trebamo da napravimo kocku?
„Upotrijebimo 4 plava kvadrata i 5 crvenih kvadrata.“

U igri s Connetixom brojanje se odvija na mnogo načina.

  1. Uparivanje predmeta i brojeva

Nije rijetko da djeca nauče brojati do 10 bez da shvaćaju značenje iza brojeva ili prebrojavaju predmete dodajući broj ili dva više. Connetix magnetne pločice mogu se koristiti kao brojači uz pomoć kojih se razvijaju predmatematičke vještine.

   

  1. Uzorci i simetrija

Zabavite se koristeći svoj Connetix za izradu uzoraka ili mandala – upoznajte djecu sa simetrijom i uzorcima na jednostavan način. 

  1. Boje

Ne samo da je igranje s Connetixom sjajan način za istraživanje boja, to je i nevjerojatan način za učenje o svjetlu, prozirnosti i stvaranju prekrasnih obojenih odraza. Stavite Connetix pokraj prozora ili na svjetlosni stol za još više zabave u boji.

  1. Težina, stabilnost i ravnoteža

Istraživanje težine, stabilnosti i ravnoteže kod djece dolazi prirodno u igri s Connetixom. Djeca otkrivaju koliko visok toranj mogu izgraditi prije nego što se on sruši, istražuju što je potrebno za stvaranje stabilnih struktura i eksperimentiraju s gravitacijom i težinom.

  1. Suradnja i timski rad

Koji roditelj ili odgajatelj ne voli gledati skupinu djece kako s igračkama slobodnog tipa zajedno stvaraju. Connetix je savršena igračka slobodnog tipa koju možete imati kod kuće ili u učionici za poticanje timskog rada i suradnje (imajte na umu da ove vještine znače i manje svađa :)

  1. Rješavanje problema

Naučiti rješavati probleme djetetu je škakljiva vještina za čije razvijanje treba vremena i prakse. Dok se igraju s Connetixom, djeca mogu istraživati ovaj koncept dok grade sama ili s prijateljima, radeći na najučinkovitijem načinu za postizanje svojih ideja i dizajna.

  1. Gruba i fina motorika

Jeste li znali da su dobro razvijena gruba i fina motorika preduvjeti za učinkovito držanje olovke i rukopis? Kada grade s Connetixom, djeca koriste vještine istezanja, savijanja, dohvaćanja, pravilnog i pincetnog hvata, stiskanja i još mnogo toga. 

  1. Ustrajnost

Ima li boljeg načina za raditi na ustrajnosti nego nastaviti graditi, stvarati, raditi zajedno... U slučaju rušenja tornja koji ste gradili, pokušajte ponovno!

  1. Planiranje i inženjering

Za djecu odluka o tome što će graditi i kako to učiniti često uključuje elemente planiranja i inženjeringa, osobito za škakljive strukture poput mosta ili kada rade u društvu i kombiniraju ideje.

  1. Uzrok i posljedica

Gdje su uzrok i posljedica kada vaša djeca grade s Connetixom? Ako stave dvije pločice jednu do druge hoće li jedna drugu privući ili ne? Ukoliko se spoje, hoće li se razdvojiti ukoliko ih povuku? Ukoliko grade toranj bez potpore, što će se dogoditi? Toliko otkrića tijekom igre!

  1. Svojstva materijala i estetska svijest

Dok se igraju s Connetixom, djeca svojim osjetilima istražuju različite materijale, npr. dodir (glatko, hrapavo, kakav je materijal? Koliko je čvrst? Koliko je težak?), vid (boje, odrazi), sluh (stvaraju li zvuk kad se spoje ili padnu?)

  1. Koordinacija oko-ruka

Igranje s Connetixom može pomoći vašem djetetu da razvija koordinaciju oko-ruka dok podiže, hvata i manipulira predmetima kako bi izgradilo ono što želi.

   

  1. Jezične vještine

Igra je prekrasan način da djeca razvijaju i vježbaju svoje jezične vještine. Kroz igru djeca mogu ne samo istraživati vlastiti govor, već i slušati govor svojih vršnjaka i odraslih, usvajajući glasove govora, novi vokabular i odgovarajuće načine komunikacije.

  1. Koncentracija

Fokusiranje na zadatak ne dolazi lako svoj djeci, ali gradnja s Connetixom zabavan je način vježbanja i jačanja ove vještine. Koncentracija omogućuje djeci učinkovito izvršavanje zadataka, što zauzvrat poboljšava njihovo samopoštovanje.

  1. Samopoštovanje

Osjećaj ponosa, postignuća i uzbuđenja kada su izgradili nešto na što su ponosni divan je način da djeca izgrade vlastito samopoštovanje

 

“Djeca uče dok se igraju. Što je najvažnije, u igri djeca uče kako učiti.” – O. Fred Donaldson

Vodi me na Connetix!