Preskoči na sadržaj
MOLIMO ZA STRPLJENJE - U TIJEKU SU IZMJENE NA STRANICI! UPITE ZAPRIMAMO NA WEBSHOP@INC.HR

Kako koristiti: Lutkice


Igra s lutkama zabavan je način na koji mališani mogu istražiti jake osjećaje i naučiti kako ih kontrolirati. Snažne emocije poput frustracije ili ljubomore mogu biti teške za razumjeti i o njima razgovarati. Istraživanje i izražavanje ovih snažnih emocija kroz lutke može pomoći vašem mališanu  da nauči upravljati emocijama.

Lutke također imaju sposobnost probuditi, potaknuti i razviti dječju maštu. Igra lutkama potiče razbijanje psiholoških barijera, oslobađanja strahova, frustracija i opuštanja, kao i stvaranje pozitivne slike o sebi, poticanje samostalnosti, socijalne interakcije te improvizacije.


Aktivnosti za korištenje

Uvedite emocije kao dio igre. Na primjer, ako se vaš mališan pretvara da sve lutke zajedno plešu, možete izazvati ljubomoru pretvarajući se da je vaša lutka ljubomorna na to koliko dobro druga lutka može plesati.

Razgovarajte s mališanom o tome što se događa i potaknite ga da imenuje emociju. Zatim ga pitajte što misli da bi svi trebali sljedeće učiniti.

Ako vaš mališan natjera lutku da učini nešto neprikladno poput udarca, istaknite razliku između emocija i ponašanja. Na primjer, „U redu je da lutka bude ljubomorna, ali nije u redu da udara. Što bi drugo lutka mogla učiniti?“

Razgovarajte o trenucima kada ste osjetili ljubomoru ili drugu jaku emociju i pitajte svog mališana može li se i on prisjetiti takvog osjećaja – aktivnost koja pomaže u razumijevanju i prihvaćanju emocija.

Postavite lutkarsko kazalište i zadajte mališanima zadatak da osmisle i odglume predstavu od početka do kraja. Ovaj način igre omogućiti će mališanima da se izraze pomoću različitih glasova te ih potaknuti na improvizaciju i samostalnost.

Koju god aktivnost s lutkicama odabrali, slijedite vodstvo mališana – on će uživati ​​u igri s igračkama i lutkama, a veselit će se i kada se odrasli uključe u igru!
Idi na vrh Vrh